Onze werking – Culturele tradities

The diaspora

Het zijn de bruggen die we samen bouwen en die onze samenleving sterker en veerkrachtiger maken.

In onze diverse samenleving vormen feestelijke momenten niet alleen gelegenheden om te vieren, maar ook kansen om bruggen te slaan tussen verschillende gemeenschappen en culturen waardoor een samenleving ontstaat die gebaseerd is op diversiteit en inclusiviteit. Het zijn de bruggen die we samen bouwen en die onze samenleving sterker en veerkrachtiger maken. Hieronder gaan we dieper in op enkele van deze bijzondere gebeurtenissen en betekenisvolle tradities die de sociale banden versterken en de integratie in de Belgische samenleving bevorderen.

Nationale feestdagen

Op nationale feestdagen komen mensen samen om de geschiedenis en identiteit van hun land te vieren. In België nemen we actief deel aan deze vieringen om ons volledig te integreren in de Belgische samenleving en een gevoel van verbondenheid en wederzijds begrip met het land en zijn bevolking te creëren.

Eid al-Fitr (Suikerfeest) en Eid al-Adha (Offerfeest)

Door culinaire tradities uit te wisselen, zoals een kennismaking met de Somalische keuken, verrijken we onze culturele diversiteit. Het delen van voedsel brengt niet alleen smaken samen, maar ook verhalen en tradities.

Sterkere sociale banden

Bij feestelijke gelegenheden worden vaak diepgewortelde tradities, waarden en normen gedeeld en doorgegeven. Een sterke sociale cohesie ontstaat pas als we die begrijpen en respecteren.

Meer diversiteit en inclusiviteit

In een inclusieve samenleving waarin iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt, wordt diversiteit erkend, gerespecteerd en gevierd.